Bugün

Bu belirtiler varsa acilen doktora görünün

Yayınlanma: 18 Mayıs 2024 - 22:07

MİDE K'ANSERİNİN BELİRTİLERİ, BU BELİRTİLER VARSA...

MİDE KA-NSERİNDE HİPERTERMİ TEDAVİSİ
Mide k-anserinin evresine göre değişiklik gösteren tedaviler sırasında eğer tümör lenf bezlerine sıçramış ise mutlaka kemoterapi uygulanır. Özellikle ikinci evreden başlayan mide k-anserinde operasyon öncesi verilen ke-moterapi tedavisi, operasyon sonrasındaki etkinliği arttırmak için çok önemlidir. Ayrıca mide k-anseri tedavisinde “Hipertermi” adı verilen sıcak ke-moterapi uygun hastalarda başarılı sonuçlar alınmasını da sağlıyor. Hipertermi denilen sıcak ke-moterapi aslında son 20- 30 yıldır uygulanan bir tedavi yöntemi. İlk kez kadın ka-nserleri üzerinde uygulanan yöntem son dönemlerde kalın bağırsak ve mide k-anserlerinde de sık sık uygulanıyor.

MİDE KA-NSERİ AMELİYATI
Yaklaşık 2-5 saat süren mide ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Mide ameliyatı sonrası hastanın sık aralıklarla, küçük porsiyonlarla beslenmesi ve besinleri çok iyi çiğneyerek yutması önerilir. Mide ka-nseri ameliyatı ve tedavisi sonrası, düzenli kontrollere devam edilmelidir.

MANGALDA ET VE TÜTSÜLENMİŞ YİYECEKLER MİDE K-ANSERİNE NEDEN OLUR MU?
Mangalda et çok sevilse de etin yanacak derecede pişmesi ve marine ederken fazla tuz kullanılması etin k-anserojen bir gıdaya dönüşmesine neden olur. Özellikle doğu bölgelerinde tütsülenmiş yiyeceklere daha sık rasatlarız. Tütsülenmiş et, balık, peynir, salamura besinler, çiğ tüketilen et, nitrat tuzları içeren yiyecekler, konserve ve hazır gıdalar sizi mide k-anserine doğru sürükleyebilir.
SICAK ÇAY MİDEYİ NASIL ETKİLER?
Çay genellikle sıcak olarak tüketilse de çok sıcak içilmesi durumunda yemek borusu ve mide mukozasının üzerinde tahrişe neden olur. Bu tahriş de k-ansere zemin hazırlar. Sıcak çay, Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgesindeki mide k-anserlerinde sıklıkla karşılaşılan nedenlerden biri.

GASTRİT VE ÜLSER KA-NSERE DÖNÜŞÜR MÜ?
Helicobacter pylori enfeksiyonu gastrit ve ülsere neden olduğu gibi mide ka-nseri nedenlerinden biridir. Gastrıt ve ülser durumlarında mutlaka bu bakterinin ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca s-igara ve a-lkol kullanımından da mide k-anserinden korunmak adına uzak durulmalıdır. İçtiğiniz sudaki çinko ve kurşun oranı mide k-anserine neden olan önemli bir etkendir. Ayrıca soluduğunuz havadaki talk ve asbestoz gibi çevresel faktörler de risk faktörleri

MİDE KA-NSERİ HASTALARINDA AĞIZ KOKUSU OLUR MU?
Mide k-anseri olan kişilerin mide çıkışlarında cansız bir doku ortaya çıkmaktadır. Bu cansız dokunun olduğu yerde ise, buradan beslenmeye başlayan bakteriler türemektedir. Bu durum aşırı derecede kötü bir kokuya neden olmaktadır. Ancak, mide k-anseri ağız kokusu yapacak kadar ilerlemişse, mutlaka öncesinde başka bulgular da vermiş demektir. Bu nedenle, ağzı kokan kişi, bu kokunun sebebinin mide ka-nseri olduğunu düşünüp, endişe etmemelidir. Kaynak : https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/mide-kanseri

7 / 7