MİDE K-ANSERİ ÇEŞİTLERİ
Mide ka-nseri tanısı konulduktan sonra k-anserin tipine göre tedavi belirlenir. En yaygın mide ka-nseri türü adenokarsinomdur. Diğer mide k-anseri çeşitleri şunlardır:
ADENOKARSİNOM:
Mide astar bezlerinde başlayan ve mide k-anserlerinin %95’ini oluşturan bir türdür.
SKUAMÖZ HÜCRE K-ANSERİ:
Adenokarsinom gibi tedavi edilen bu k-anser türü, mide astarını oluşturan bez hücreleri arasındaki cilt hücrelerine benzer hücrelerde başlar.
MİDE LENFOMASI:
Nadir görülen bir tür olmasına rağmen diğer mide k-anserlerinden farklıdır.
GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER (GIST):
Sindirim sistemi organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde görülen, nadir görülen iyi veya kötü huylu tümörlerdir. Genellikle midede görülürler.
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER (NETS):
Nadir görülen bu tümörler iyi veya kötü huylu olabilir. Genellikle sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyürler.
MİDE K-ANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Mide ka-nseri tanısı ile kanserin tipi belirlendikten sonra uygulanacak tedaviye karar verilir. Mide k-anseri tedavisi multi disipliner yaklaşımı gerektirmektedir. Uzman ekip çalışması ve dam donanımlı bir hastane ile başarı sağlanabilmektedir. Mide k-anseri tedavisinde k-ansere neden olan tümörün uygun şekilde çıkarılması tedavinin en önemli kısmını oluşturur. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresi açısından çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü alınabilir. Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur. Bazı hastalarda mide alındıktan sonra k-anserin şekline göre doktorun belirlediği şekilde ışın ya da i’laç tedavisi uygulanabilir.